Protected: finaz | rizal

This content is password protected. To view it please enter your password below:

Comments

comments

available light vs flash

Tengah pilih gambar tadi tibe-tibe rase nak tulis pasal nak shoot available light or gune flash. Topic nie memang “hot” di antara photographers, ade geng flash dan geng available light yg selalu  defend their own belief haha. Tapi bagi aku, aku gune dua-dua ikut keadaan, ade time better gune flash and vice versa.

Jadi post kali nie aku nak tunjuk bile available light is better than using flash. Gambar on the left gune flash and on the right gune available light. So which one  korang prefer? in this case aku lagi prefer gambar yg gune available light . Kalau tengok gambar yg gune flash lighting die “flat” dan ade shadow bawah pipi. In contrast, gambar yg gune available light, lighting die sgt cantik. Notice how the light lit from the right side of the bride and highlighting cincin tue. Klau tak faham, senang cerite gambar belah kanan lagi cantik haha.

Bende paling penting klau nak shoot available light kne determine where is the light source. Dalam gambar ni, the light come from table lamp sebab mase 2 takde window, klau ade window boleh gune light dari window. InsyaAllah lepas nie aku tulis bile flash light is better than available light, bak kate orang kampung “sharing is caring”. Selamat beramal =).

Nie antara contoh gambar lain gne available light.

Comments

comments